Spring naar content
kosten scheiding

Wat kost een scheiding? Deel 1

Als je uit elkaar gaat en je zoekt daarvoor hulp, dan komt al snel de vraag “wat zijn de kosten van een scheiding”? Uiteraard krijgen wij deze -terechte- vraag vaak. Het antwoord is echter lastig te geven, omdat elke situatie nu eenmaal verschillend is en wij maatwerk leveren. Belangrijk is dat de oplossing goed en passend is voor het hele gezin na scheiding voor de lange termijn. Het is een investering in jullie toekomst en die van jullie kinderen. De kosten hangen daarnaast af van het type traject: mediation, overlegscheiden of individuele bijstand van ons als advocaat.

Kosten van mediaton bij scheiding

Voor een (echtscheidings-)mediation betalen jullie bij ons een uurtarief. Wij rekenen daarbij (in tegenstelling tot veel andere kantoren) geen kantoorkosten van vaak 6% bovenop het uurtarief. Met onze ervaring en effectieve aanpak komen koppels gemiddeld tussen 3 a 5 keer naar kantoor voor een gesprek van om en nabij 2 uur per gesprek, waarin alle onderwerpen doorgesproken worden. Vanzelfsprekend zijn er uitzonderingen en zijn er dus koppels die misschien maar 2 keer of toch 7 keer komen. Om de gesprekken en dus de tijd die wij aan jullie scheiding besteden zo efficiënt mogelijk in te richten, ontvang je van ons op voorhand een overzicht van de stukken die we nodig hebben. Als jullie samen kinderen hebben, sturen we jullie ook een format van een ouderschapsplan toe. Daarmee kun je zelf al het nodige ‘huiswerk’ doen.

Opbouw van onze uren

De kosten van een mediation bij scheiding hangen af van het aantal uur. We zijn transparant in hoe we onze uren besteden. De meeste tijd besteden wij als mediators aan de gesprekken samen met jullie aan tafel. Daarnaast maken we een verslag van ieder gesprek, maken we meestal een of meer alimentatieberekeningen, bestuderen we de stukken die jullie toesturen, stellen we het echtscheidingsconvenant op, verzorgen wij de formele scheiding voor jullie bij de rechtbank en regelen we tenslotte nog de afspraken die jullie omtrent het pensioen hebben gemaakt.

Eerlijke prijzen bij een scheiding

Mensen vragen ons soms of we met een vast tarief kunnen werken. In principe doen we dat niet, simpelweg omdat we dat niet eerlijk vinden. Immers, het kan zijn dat de situatie van een koppel heel eenvoudig is en we veel sneller klaar zijn dan gemiddeld. In dat geval vinden wij het niet fair om hen dan een te hoge prijs te laten betalen in verhouding tot de diensten die zij hebben gekregen van ons. Anderzijds, als we inschatten dat een koppel gezien hun omstandigheden een keer of 4 zou langskomen en er uiteindelijk 8 gesprekken nodig zijn, dan vraagt dit om meer gesprekstijd en dus een andere prijs. En als we al een vast tarief afspreken voor het gehele proces van mediation, dan zullen we daar steeds -om voornoemde redenen- een maximaal aantal te werken uren/bijeenkomsten aan koppelen. Het blijkt dat wij doorgaans niet duurder zijn dan mediationbureau’s die niet juridisch onderlegd zijn.

Naast het uurtarief voor onze werkzaamheden resten nog administratiekosten voor de rechtbank (griffierechten) en beperkte kosten voor het opvragen van de huwelijksakte en de geboorteakte (als er minderjarige kinderen zijn) bij de gemeente.

Verzekering en gefinancierde rechtsbijstand

In sommige gevallen zijn mensen verzekerd voor (scheidings-)mediation bij een verzekeraar. Nu wij zowel MfN als vFAS mediators zijn, voldoen wij aan de voorwaarden om namens de verzekeraar voor jullie als mediator op te treden. De vergoeding van de verzekering dekt onze kosten geheel of in ieder geval grotendeels.

Het kan ook zijn dat een van jullie in aanmerking komt voor gefinancierde rechtsbijstand (een zogeheten ‘toevoeging’). In dat geval betaalt diegene die een toevoeging krijgt niet (de helft van) het uurtarief, maar slechts een eenmalige door de Raad voor Rechtsbijstand opgelegde eigen bijdrage. De ander die geen toevoeging krijgt betaalt dan de helft van het uurtarief.

Vragen bij mediation bij scheiding

Een scheiding is een ingrijpende gebeurtenis. Daarom vinden wij persoonlijk contact belangrijk. Je kunt ons daarom vrijblijvend bellen via 085 300 1070 of via onderstaand formulier een gratis kennismakingsgesprek aanvragen.