Ouderschaps-
plan opstellen
Wil je de hulp inschakelen van een mediator bij het opstellen van een ouderschapsplan? Bij Kentie Thomas begeleiden we je graag. Wij begeleiden je niet alleen op juridisch en financieel vlak, maar ook op (ontwikkelings)psychologisch vlak en bij emotie-management. Als mediator zorgen wij ervoor dat jullie samen in overleg afspraken maken waar jullie beiden achter staan en die uiteraard goed zijn voor jullie kinderen.
Wat is een ouderschapsplan?
Een ouderschapsplan is een document met afspraken over minderjarige kinderen als de ouders uit elkaar gaan. In Nederland is het opstellen van een ouderschapsplan verplicht voor ouders met gezamenlijk gezag, dat is in ieder geval zo bij ouders die getrouwd zijn of een geregistreerd partnerschap hebben en bij ouders, die samen het gezag hebben vastgelegd. In een ouderschapsplan staan afspraken over de verzorging en opvoeding van de kinderen. Ondanks dat jullie uit elkaar gaan als partners, zullen jullie altijd samen ouders blijven. Het is van groot belang (voor de kinderen) dat er goed wordt nagedacht over het ouderschap na scheiding, de effecten op de kinderen en dat het opstellen van een ouderschapsplan constructief.
De rol van een mediator bij het opstellen van een ouderschapsplan
Het is in Nederland niet verplicht om een advocaat of mediator in te schakelen bij het opstellen van een ouderschapsplan. Waarom raden we het dan toch aan? Uit elkaar gaan is op zich al lastig genoeg. Er zijn duizenden zaken die op je afkomen en je wilt alles goedregelen. Zeker als het om je kinderen gaat. Een mediator helpt het overzicht te bewaren, luistert naar de wensen van beide partijen, denkt mee in opties, kent de regels en helpt de beste beslissingen te maken voor de kinderen, die passen bij hun leeftijd.
Hoe begin je met het opstellen van een ouderschapsplan?
Een aantal afspraken hoort standaard (volgens de wet) in een ouderschapsplan te staan:
- De verdeling van de zorg en opvoeding. (Dit wordt ook wel aangeduid met omgangsregeling en/of co-ouderschap(sregeling).)
- Op welke manier belangrijke beslissingen worden genomen. Je kan hierbij denken aan schoolkeuze.
- Op welke manier en hoe vaak jullie informatie over je kind met elkaar zal delen.
- Een regeling over de verdeling van de kosten voor de verzorging en opvoeding van je kind. Dit wordt wel kinderalimentatie genoemd. Er valt ook onder of je wel of geen kinderrekening gaat gebruiken.
- Hoe de kinderen betrokken zijn bij het opstellen van het ouderschapsplan.
Wij denken graag verder dan alleen de standaard vereiste afspraken op een rijtje zetten. We weten namelijk waar je onverwacht tegenaan kunt lopen. Het is fijner als je er dan al over na hebt gedacht. Het kan gaan om dagelijkse dingen als bedtijd of grote dingen, zoals het introduceren van een nieuwe partner of verhuizingen in de toekomst. Hierbij scheppen we duidelijke verwachtingen, hoe je om kunt gaan met situaties in de toekomst. Als je met ons een ouderschapsplan maakt, voldoet dat uiteraard aan de wettelijke eisen, maar heb je ook een checklist doorgewerkt èn aan teambuilding als ouders gedaan. Bovendien zorgen we ervoor dat de kinderen op een bij hun leeftijd passende manier worden betrokken bij het opstellen van het ouderschapsplan.
Het ouderschapsplan is opgesteld, en nu?
Ben je klaar als je eenmaal het ouderschapsplan hebt opgesteld en aan de rechter hebt ingediend? Wij zien in de praktijk van niet. Een ouderschapsplan opstellen is de eerste stap in het samen, maar in twee huizen opvoeden van kinderen. Bij Kentie Thomas begrijpen we dat het opstellen van een ouderschapsplan lastig is als je pas net uit elkaar bent. Het ouderschapsplan dat je bij ons maakt is geen standaard statisch contract, maar een dynamisch document. Na het uit elkaar gaan kan er veel veranderen. Bovendien worden kinderen ouder en ontwikkelen ze zich continue. We raden aan om vaste momenten in te plannen om het ouderschap te evalueren en naar het ouderschapsplan te kijken en aan te passen waar nodig. Als het nodig is, helpen we jullie hier graag bij. Met onze interventie blijkt het doorgaans eenvoudiger de zorgverdeling of kinderalimentatie aan te passen.
Contact opnemen
Zijn jullie op zoek naar en mediator die kan helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan? Of hebben jullie vragen over het opstellen van een ouderschapsplan? Neem dan gerust contact op. We zijn bereikbaar via 085 300 1070 of per mail via info@kentiethomas.nl.