Samenlevings-
contract
ontbinden
Het ontbinden van een samenlevingscontract is juridisch gezien complexer dan scheiden, nu er in de wet geen regels zijn opgenomen hiervoor. Ook emotioneel gezien is het natuurlijk niet eenvoudig . Als mediator helpen we jullie graag samen door de moeilijke periodes heen. Een mediator begeleidt beide personen samen in het uit elkaar gaan. Wij snappen dat uit elkaar gaan zwaar is en we zoeken naar oplossingen die voor beide personen goed voelen. Het doel van mediation is echt om samen tot een oplossing komen.
Zo werkt het ontbinden van een samenlevingscontract
Voor het ontbinden van een samenlevingscontract hoef je in principe niet naar de rechter of een notaris. Ook heb je niet per se een mediator of advocaat nodig. Het contract zelf loopt tot de samenleving eindigt of wordt opgezegd. Toch raden we het sterk aan om naar een mediator te gaan. In het samenlevingscontract is namelijk vaak niet geregeld hoe de financiële gevolgen van de ontbinding geregeld moeten worden (denk o.a. aan de verdeling van het huis). Ook de wijze waarop voor de kinderen gezorgd moet gaan worden is daarin niet geregeld. Als jullie van plan zijn om het samenlevingscontract te ontbinden, helpen we jullie graag. Hieronder leggen wij nog kort uit hoe wij jullie hierbij kunnen ondersteunen.
Ouderschapsplan
Als er kinderen in het spel zijn, is mediation bij het opstellen van het ouderschapsplan een goede oplossing. Hierbij komen jullie bij elkaar om, met onze hulp en begeleiding, te overleggen hoe de zorg voor de kinderen opgepakt wordt. Het is in Nederland wettelijk verplicht om een ouderschapsplan op te stellen. Hierin staan uitgebreide afspraken, zoals wanneer de kinderen bij welke ouder verblijven, hoe blijf je elkaar infomeren en welke kinderalimentatie betaald moet worden. Bij Kentie Thomas hechten we tijdens het proces veel waarde aan het welzijn van de kinderen. Wij praten ook vaak met de kinderen zelf.
De financiën
Bij Kentie Thomas denken we ook mee in de financiële en fiscale aspecten. Het kan nodig zijn om vast te leggen wie schulden gaat aflossen of hoe het spaargeld verdeeld gaat worden. Ook kan het zijn dat de ene partij van de ander nog geld terug te vorderen heeft. Hoewel niet verplicht volgens de wet, mogen partijen wel afspreken met elkaar dat er een partneralimentatie betaald wordt. Wij beschikken over gerichte kennis. Mocht het nodig zijn dan verwijzen we je door naar een belastingadviseur.
Het huis
Een belangrijk onderdeel van uit elkaar gaan is de toekomstige huisvesting. We kijken in eerste instantie of één van beiden het huis wil en kan overnemen. Hierbij kijken we ook wat dat voor de ander zou betekenen. In de tussentijd verwijzen we je door naar een hypotheekadviseur. Deze zal een inschatting maken of de hypotheek kan worden overgenomen of welke financieringsmogelijkheden er zijn voor een andere toekomstige woning.
Contact
Hebben jullie nog vragen over het ontbinden van een samenlevingscontract? Of wil je een kennismakingsgesprek inplannen? We zijn telefonisch bereikbaar via 085 300 1070 of per mail via info@kentiethomas.nl. Wij helpen jullie graag tot de juiste oplossingen te komen.