
Partneralimentatie?!
Wij zien in onze scheidingsmediationpraktijk, dat er steeds minder vaak partneralimentatie (in maandelijkse termijnen) wordt betaald. Voor een deel komt dat, doordat we na de verdeling van de kosten van de kinderen niet toekomen aan partneralimentatie, bijvoorbeeld vanwege gelijkwaardige inkomens van beide partners.
Maar het blijkt ook dat het betalen van partneralimentatie (in veel situaties) fiscaal ongunstig is geworden. Een aantal jaar geleden was het fiscaal gunstig om partneralimentatie af te spreken. Partneralimentatie is aftrekbaar voor de betaler en belast bij de ontvanger. Voorheen was het voordeel van de aftrek groter dan de te betalen belasting van de ontvanger. Per saldo hield je samen dus ‘meer’ over van de partneralimentatie. Tegenwoordig is het andersom. De betaler krijgt minder terug, dan de ontvanger aan belasting betaalt. Als je partneralimentatie (in termijnen) betaalt, is de kans dus groot, dat je samen ’s Rijks schatkist ‘spekt’.
Zijn er manieren om dit te voorkomen als er wel recht is op partneralimentatie? Afhankelijk van de vraag wat de draagkrachtberekeningen uitwijzen, bezien we samen in mediation of overlegscheiding of er beter passende oplossingen zijn. In veel gevallen blijken die er te zijn.
I. Afkoop van partneralimentatie
In onze praktijk is een veel voorkomende oplossing om de partneralimentatie eenmalig af te kopen. In het jaar van je scheiding en de beëindiging van het fiscaal partnerschap kun je je financiële afspraken zo inrichten, dat je fiscaal optimaliseert en “netto afrekent”. Het is belangrijk om daar een fiscalist bij te betrekken, die thuis is in scheidingen. Het voordeel daarvan is dan niet alleen fiscaal; je hebt namelijk niet meer de onzekerheid in geval van toekomstige wijzigingen. Als er omstandigheden wijzigen (denk aan: een nieuwe partner, verlies van baan of juist een betere baan, ziekte enz.), moet je doorgaans opnieuw aan tafel om over een wijziging van de alimentatie te praten in mediation of overlegscheiding of nog erger… naar de rechter. Dit voorkom je met afkoop. Het is voor eens en voor altijd duidelijk.
II. Compensatie in kinderkosten
Als je kinderen hebt, kun je er in mediation ook voor kiezen om iets anders om te gaan met het vaststellen van de verdeling van de kosten van de kinderen. De anders partneralimentatieplichtige, kan bijvoorbeeld meer bijdragen in de kosten van de kinderen dan strikt volgt uit de berekening. Partneralimentatie is grotendeels van regelend recht en de normen van kinderalimentatie zijn zogeheten richtlijnen. Als je van deze laatste richtlijnen in positieve zin afwijkt, mag dat, mits je het (met onze hulp) goed onderbouwt. Het is niet de bedoeling, dat je je kinderen tekort doet. Meer doen voor je kinderen dan richtlijnen volgen, mag doorgaans wel.
III. Compensatie op een andere manier
Als het gaat om een relatief gering verschil in inkomen tussen de alimentatieplichtige en de alimentatiegerechtigde, dat echter net te groot is om niets mee te doen, kun je een eventuele (kleine) partneralimentatieverplichting verdisconteren in het coulanter omgaan met de verdeling van je gemeenschap van goederen of de afwikkeling van je huwelijkse voorwaarden.
Jaarlijks een bedrag netto belastingvrij schenken aan een ex-partner is in geval van een geringe alimentatieverplichting ook een mogelijk alternatief.
Hoe dit alles kan of wat er mogelijk is, bespreken we uiteraard in de scheidingsmediation bij ons op kantoor in Breda. Wij zorgen samen voor maatwerk en een overeenkomst die bij jullie past, die duurzaam is en waar je ècht verder mee kunt na je scheiding.
Heb je vragen of wil je je scheiding ook op een goede manier regelen in mediation of in een overlegscheiding, neem dan contact met ons op.