Spring naar content

Veelgestelde vragen Mediation

Wat houdt mediation in?

Mediation is een vorm van alternatieve geschillenbeslechting waarbij een onpartijdige professional, de mediator, de betrokken partijen helpt om een conflict op te lossen door middel van gestructureerde gesprekken en onderhandelingen. Het doel van mediation is om wederzijds aanvaardbare oplossingen te vinden zonder tussenkomst van de rechter.

Enkele kernwaarden van mediation zijn:

1. Vrijwilligheid: Deelname aan mediation is vrijwillig.

2. Neutraliteit: De mediator is onpartijdig en faciliteert het proces zonder een beslissing op te leggen.

3. Confidentialiteit: Alles wat tijdens de mediation wordt besproken, blijft vertrouwelijk. Wat  in mediation wordt gedeeld, kan bijvoorbeeld niet gebruikt worden in latere juridische procedures.

4. Autonomie: De partijen behouden de controle over de uitkomst. In tegenstelling tot een rechter of arbiter, die een bindende beslissing neemt, is het aan de partijen zelf om tot een overeenkomst te komen.

5. Communicatie en samenwerking: Mediation richt zich op het verbeteren van de communicatie en samenwerking tussen de partijen. De mediator helpt bij het identificeren van belangen, het verhelderen van standpunten en het vinden van gemeenschappelijke grond.

Mediation is doorgaans sneller, kosteneffectiever en minder stressvol dan juridische procedures.

Wat is het verschil tussen mediation en scheidingsmediation?

Scheidingsmediation is een specifieke vorm van mediation die zich richt op het bemiddelen van conflicten tussen echtgenoten/partners die willen scheiden. De mediator in dit geval is gespecialiseerd in echtscheidingszaken en de daarmee samenhangende juridische en emotionele aspecten.

De onderwerpen zijn specifiek gericht op de scheiding en omvatten bijvoorbeeld verdeling van bezittingen, invulling van het ouderschap voor kinderen en andere kwesties die relevant zijn voor de ontbinding van een huwelijk, geregistreerd partnerschap of samenleving.

De scheidingsmediator heeft specifieke kennis van het emotionele scheidingsproces, familierecht, financiële en fiscale zaken met betrekking tot scheidingen.

Als er kinderen zijn, is het doel specifiek om ex-partners te helpen om ouders te blijven en tot duidelijke en werkbare afspraken te komen voor hun toekomst.

Samenvattend, hoewel scheidingsmediation een vorm van mediation is, richt het zich op de specifieke context van (echt)scheiding en vereist het gespecialiseerde kennis en vaardigheden van de mediator om de unieke uitdagingen van scheidingsconflicten aan te pakken.

Hoe verloopt een (scheidings-) mediationtraject?

Een mediationtraject bij scheiding bij KentieThomas verloopt doorgaans in de volgende stappen, waarbij de mediator beide partijen probeert te begeleiden naar wederzijds aanvaardbare afspraken.

1.    Kennismakingsgesprek: een eerste vrijblijvende ontmoeting op kantoor met de mediator om te bepalen of de aanpak bij jullie past en of het klikt tussen de mediator en partijen.

2.    Start gezamenlijke gesprekken aan tafel nadat de mediationovereenkomst (waarin de spelregels van mediation zijn opgenomen) is getekend (gemiddeld tussen 3 en 5 gesprekken): tijdens deze gesprekken komen alle onderwerpen aan bod die met het oog op de aanstaande echtscheiding geregeld dienen te worden. Die betreft: de zorgafspraken omtrent de kinderen (via het ouderschapsplan), de financiële afspraken omtrent de kinderen (kinderalimentatie), het vraagstuk van partneralimentatie, de verdeling van de (beperkte) gemeenschap van goederen of de afwikkeling van de huwelijksvoorwaarden en het vraagstuk van ouderdoms- en nabestaandenpensioen. Tijdens de gesprekken worden de financiële stukken doorgenomen en de wensen en doelstellingen van beide partners besproken.

3.    Gesprek voeren met de kinderen: indien mogelijk en gewenst, kunnen kinderen betrokken worden bij het mediationproces en kunnen wij als mediator een gesprek voeren met de kinderen.

4.    Opstellen echtscheidingsconvenant: hierin worden alle gemaakte afspraken juridisch correct vastgelegd, zoals de wijze van verdeling van bezittingen en schulden, alimentatie, pensioen e.d.

5.    Opstellen ouderschapsplan: ouders stellen zelf een ouderschapsplan plan op onder onze begeleiding aan de hand van een door ons aangereikt format.

6.    Echtscheiding aanvragen: nadat het convenant en het ouderschapsplan zijn getekend, dienen wij het verzoekschrift tot echtscheiding digitaal in bij de rechtbank. Doorgaans wordt de echtscheidingsbeschikking binnen 2 weken afgegeven. Als er kinderen aanwezig zijn van 12 jaar of ouder, dan ontvangen de kinderen van de rechtbank een brief met de vraag of dat zij een gesprek willen hebben bij de rechter of niet over het ouderschapsplan.

7.    Afwikkeling: Na de scheiding worden praktische zaken geregeld door partijen zelf, zoals het op naam zetten van een woning via de notaris of het wijzigen van bankrekeningen en polissen.

Hoe lang duurt een mediationgesprek?

Een mediationgesprek duurt meestal 1,5 à 2 uur. Soms duurt het gesprek korter, soms langer. Dit hangt af van de onderwerpen die besproken worden en de emoties.

Wie betaalt de scheidingsmediation?

In beginsel betalen de partijen de kosten van de mediation zelf. Soms is er een rechtsbijstandsverzekering afgesloten, die de kosten dekt. Ook kan het zijn dat een van beide of beide partijen in aanmerking komen voor gefinancierde rechtsbijstand. Meer informatie hierover is te vinden op rvr.org.

Wat is het verschil tussen een advocaat, een mediator en een advocaat-mediator?

Een advocaat vertegenwoordigt en verdedigt de belangen van één partij en is dus partijdig. Een mediator is onpartijdig en helpt om tot een gezamenlijk overeengekomen oplossing te komen. Het doel is om een goede communicatie te faciliteren en een wederzijds aanvaardbare overeenkomst te bereiken zonder te procederen.

Juridische procedures kunnen kostbaar en tijdrovend zijn. Mediation is sneller en minder kostbaar, omdat het proces gericht is op samenwerking en het vermijden van langdurige juridische procedures.

Een advocaat-mediator heeft de rol van mediator, maar met de kennis en ervaring van een familierechtadvocaat. Deze kennis wordt ingezet tijdens de mediation zodat partijen, inhoudelijk goed geïnformeerd over hun rechten en plichten, hun eigen keuzes kunnen maken. Zodra er een overeenkomst is gesloten, kan de advocaat mediator namens beide partijen de rechtbank verzoeken beslissingen te nemen, zoals het uitspreken van de echtscheiding en het bevestigen van een convenant en ouderschapsplan in een uitspraak, ‘de beschikking’ genaamd.

Heb je een advocaat nodig om te scheiden?

Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt en kinderen met je partner, dan heb je altijd een advocaat of advocaat-mediator nodig om te scheiden. Als je niet getrouwd bent of je hebt een geregistreerd partnerschap zonder kinderen, heb je geen advocaat nodig om te scheiden.

Heb je nog vragen?

Heb je toch nog vragen? Geen probleem, wij staan klaar om je te helpen! Ons team beantwoordt je vragen graag en denkt met je mee. Neem gerust contact met ons op via het formulier hieronder of bel ons direct op 085-3001070. We horen graag van je!