Spring naar content

De juiste aandacht voor uw kinderen

“Als je drie wensen mag doen, welke zouden dat dan zijn?”

Toen Eva en Tom besloten om uit elkaar te gaan, stonden ze voor een uitdaging: scheiden met kinderen. Hun voornaamste zorg was hoe ze deze moeilijke periode het beste konden doorkomen voor hun twee kinderen. Dit is een weg die vele ouders bewandelen en een pad waar professionele ondersteuning het verschil kan maken.

Mediation bij scheiding met kinderen

Een scheiding is een impactvolle gebeurtenis. Er komt veel op je af. Vooral in een gezinssituatie komen veel vragen op, zoals: Hoe regelen we dit voor onze kinderen? Hoe vertellen we het hen? Hoe zorgen we ervoor dat zij hier niet de dupe van worden? Mediation zorgt ervoor dat iedereen zich zoveel mogelijk gehoord voelt en daardoor voor constructieve, duurzame oplossingen.

Als buitenstaanders gaan we in gesprek met jullie kinderen. Hoe voelen zij zich eronder? Wat zijn hun behoeftes en wensen? Vaak merken we dat kinderen al veel hebben nagedacht over de situatie en dat zij in een vertrouwelijke omgeving hun zorgen en gevoelens rondom de scheiding willen delen en vaak gouden tips hebben voor hun ouders. Dit is heel waardevol voor de mediation bij scheiding met kinderen.

Ouderschapsplan op maat

Een essentieel onderdeel van scheiden met kinderen is het opstellen van een ouderschapsplan. Dit plan behandelt essentiële zaken zoals de woonsituatie van de kinderen, de zorgverdeling (ook wel omgangsregeling genoemd) en de verdeling van de zorgtaken. Ons doel is om samen met jullie en het betrekken van jullie kinderen een plan te creëren dat recht doet aan de behoeften van jullie kinderen en jullie als ouders. Een ouderschapsplan is dan ook geen standaarddocument, maar juist een document dat we gezamenlijk opstellen en dat zo is ingericht, dat het kan meegroeien met de kinderen en een afspraak bevat, hoe je ermee omgaat, als het even niet lekker loopt of als er ingrijpende wijzigingen optreden.

Juridische ondersteuning

Naast emotionele en praktische ondersteuning bieden we ook juridische en financiële begeleiding. Als je getrouwd bent of een geregistreerd partnerschap hebt met kinderen, moet de scheiding bijvoorbeeld officieel gemaakt worden via de rechtbank. Ook kunnen we ‘evaluatie- of onderhoudsafspraken’ vastleggen als dat jullie wens is. Tijdens mediationgesprekken kunnen we met jullie als scheidende ouders deze zaken gezamenlijk (met zijn drieën) afstemmen. Mocht het te moeilijk of emotioneel zijn om samen met uw aanstaande ex-partner in gesprek met een mediator te gaan zonder de steun van een derde, dan kunt u kiezen voor overlegscheiden (een overlegscheiding) waarin je ieder met een eigen advocaat in gesprek gaat en een coach wordt toegevoegd aan het team om het toekomstig ouderschap goed vorm te geven, ondanks alle emoties.

Laten we eens kennismaken

We snappen dat een scheiding met kinderen om privacy vraagt. Via ons contactformulier kun je aangeven op welke dag en tijd je teruggebeld wilt worden. Zo kun je het gesprek voorbereiden en ervoor zorgen dat dit gesprek vertrouwelijk gevoerd kan worden.

 

Het is fijn als jij je verhaal ergens kwijt kunt. Misschien kan dat bij vrienden of vriendinnen, bij opa of oma of bij je leraar op school. Een plek waar je sowieso welkom bent is Villa Pinedo.

Dit is een stichting,speciaal voor kinderen van gescheiden ouders. Op hun website kun je je verhaal doen, je kunt er advies lezen en je kunt er contact leggen met andere kinderen van gescheiden ouders. Ook vind je daar informatie die je aan je ouders kunt laten lezen als je dat wilt.