De juiste aandacht voor uw kinderen
“Als je drie wensen mag doen, welke zouden dat dan zijn?”
Na de scheiding ben je geen partners meer, maar je blijft samen ouders. Voor kinderen is het het beste als ouders het ouderschap samen blijven vormgeven, ook na hun scheiding. Dat is moeilijk, zeker in het begin. En
daarom helpen we je daar graag bij.
Ouders zitten soms zo vast in hun eigen emoties, dat de kinderen onbedoeld onvoldoende worden gezien en gehoord. Terwijl een scheiding óók over hen gaat. Daarom praten we vaak met de kinderen. We stellen ze niet voor een keuze, maar we vragen bijvoorbeeld: ‘Hoe ziet je dag eruit?’ En: ‘Als je drie wensen mag doen, welke wensen zouden dat dan zijn?’ Onze aanpak is erop gericht om zo de wensen en belangen van kinderen zo goed mogelijk mee te nemen in de scheiding. Onze ervaring is, dat kinderen dit fijn vinden en mooi kunnen spiegelen wat hun ouders doen en zelf inventieve oplossingen aandragen.
Ouderschapsplan
Zijn er kinderen in het spel? Als duidelijk is dat een scheiding onvermijdelijk is, wordt er een start gemaakt met het ouderschapsplan. We bespreken het kwalitatieve deel van het ouderschapsplan met vragen zoals: “Wat willen jullie je kinderen meegeven?”. We geven het deels ingevulde ouderschapsplan mee zodat er over de vragen nagedacht kan worden. Bij Kentie Thomas hechten we tijdens het scheidingsmediation proces veel waarde aan het welzijn van de kinderen.
Fiscaal
Wij hebben ook aandacht voor de fiscale aspecten. Wij beschikken over een gerichte basiskennis. Indien nodig verwijzen wij je door naar een belastingadviseur. We raden doorgaans aan om het convenant door een fiscalist te laten checken, die ook de aangifte inkomstenbelasting van beiden nog zal doen over het jaar van de scheiding.
Huisvesting
Een belangrijk onderdeel is altijd de toekomstige huisvesting van een gezin dat in twee huizen gaat wonen. Daarbij bekijken we of één van beiden het huis wil en kan overnemen, wie dat is en wat dat betekent voor de ander. Vaak wordt in de tussentijd al de gang gemaakt naar een hypotheekadviseur, die een inschatting kan maken of de hypotheek kan worden overgenomen of welke financieringsmogelijkheden er zijn voor een andere toekomstige woning.
Pensioen
Een afzonderlijk onderdeel vormt het ouderdomspensioen en het nabestaandenpensioen dat voor en tijdens het huwelijk is opgebouwd door beide partners of één van beiden. We vertellen hoe de wet in elkaar zit en welke mogelijkheden er zijn om daarvan af te wijken.
Alimentatie
We leggen uit hoe het berekenen van een kinder- en een partneralimentatie in zijn werk gaat. We maken daarbij financiele berekeningen en brengen ook de mogelijkheden voor je in kaart die er bestaan om hier eventueel afwijkende afspraken over te maken.
Convenant en stempel van de rechter
Als alle afspraken duidelijk zijn, leggen we die vast in een ouderschapsplan en een convenant. Deze worden ondertekend. Wij dienen die met een gemeenschappelijk verzoek tot echtscheiding in bij de rechtbank. Wij formaliseren de scheiding en leggen uit hoe dat in zijn werk gaat. Voor de rechter is de scheiding zodoende een “stempelstuk”. Wij zorgen ervoor dat de afspraken zodanig zijn dat de rechter geen inhoudelijke bemoeienis hoeft te hebben met de scheiding. Daarna zorgen we ervoor dat de scheiding wordt aangetekend in het register van de burgerlijke stand en geven we praktische handvatten voor de rest van de afwikkeling en uitvoering van het convenant.
Verdeling van vermogen en schulden
Als scheidingsmediators kijken we of er sprake is van een gemeenschap van goederen of wat de huwelijksvoorwaarden inhouden. Soms is het nodig dat wij ons eerst verdiepen in welk recht van toepassing is op het huwelijksvermogensregime (denk aan internationale huwelijken). Tevens brengen we samen in kaart welke vermogensbestanddelen er zijn (anders dan de echtelijke woning, de hypotheek en de eventueel daaraan gekoppelde polis of spaarproduct). We kijken naar ondernemingen (eenmanszaak, B.V.), polissen, of er sprake is van schenkingen of erfenissen, welke bankrekeningen er zijn, en welke roerende zaken er zijn (zoals de inboedel, auto’s, motoren, boten, caravans, kunst). Ook kijken we naar vorderingen op derden of schulden die er zijn. Al deze zaken komen terug in de lijst van stukken die al tijdens het eerste gesprek is verstrekt.
Overig
Tenslotte staan we stil bij overige afspraken, zoals de verdeling van de kosten van de scheiding, wat te doen bij onverhoopte toekomstige geschillen, wijzigingen van omstandigheden en leggen we uit welke nazorg wij kunnen bieden.
Het is fijn als jij je verhaal ergens kwijt kunt. Misschien kan dat bij vrienden of vriendinnen, bij opa of oma of bij je leraar op school. Een plek waar je sowieso welkom bent is Villa Pinedo.
Dit is een stichting,speciaal voor kinderen van gescheiden ouders. Op hun website kun je je verhaal doen, je kunt er advies lezen en je kunt er contact leggen met andere kinderen van gescheiden ouders. Ook vind je daar informatie die je aan je ouders kunt laten lezen als je dat wilt.