Spring naar content
kosten scheiding

Wat kost een scheiding? Deel 2

Kan een scheiding goedkoop?
Kan een scheiding in Breda ook voortvarend en met weinig kosten? Of met andere woorden: kan scheidingsmediation ook snel en goedkoop? Ons antwoord daarop is: Ja, dat kan. Dit kan echter alleen, als je er samen aan toe bent om het te regelen en er ook samen goed over kunt praten en de situatie overzichtelijk is.

“Het ging niet meer”
Aanleiding voor dit blogje is de scheiding van twee jonge mensen, die onlangs op een vroege ochtend op mediationgesprek kwamen. Het jonge stel met geregistreerd partnerschap, allebei een baan en nog geen kinderen, had de meeste wensen al op een rij. Hij zou het huis overnemen. Zij betrok een leuk huurappartement. Ze waren vijf jaar bij elkaar, maar het ging gewoon al een tijd niet meer. Ze wilden ècht scheiden. Ze komen nog wel op dezelfde feestjes van gezamenlijke vrienden. Ze verdeelden hun spaargeld, de inboedel en de waarde van de auto in goed overleg.

Gratis kennismaken
Deze jonge mensen waren eerder op kantoor geweest voor een kennismakingsgesprek van een uur, waarin al hun prangende vragen al beantwoord konden worden. Omdat kennismaken gratis is, maar we ook meteen inhoudelijk aan de slag gingen, werd de helft van het bestede uur in rekening gebracht.

Goed echtscheidingsconvenant
Die ochtend was het tweede gesprek. Tijdens dit gesprek hebben we het echtscheidingsconvenant doorgenomen, nader ingevuld, besproken en hebben zij het convenant samen ondertekend. Het gemeenschappelijk verzoek tot ontbinding van het geregistreerd partnerschap is opgesteld en bij de rechtbank ingediend. Hij heeft een scan van het convenant doorgestuurd naar zijn hypotheekadviseur om de aanvraag van de nieuwe hypotheek alvast in gang te zetten.

Overzicht van kosten
In totaal is er ongeveer vier uur besteed, inclusief alle antwoorden op vragen over de nieuwe hypotheek, over de rechtbankprocedure, over pensioen, over partneralimentatie, fiscale consequenties enz. Zij kwam in aanmerking voor een toevoeging (door de overheid gefinancierde rechtsbijstand: zie rvr.org voor meer informatie), waarvoor zij een eigen bijdrage betaalde van € 117,00. Hij betaalde daardoor ons halve uurtarief. De bijkomende kosten waren de akte geregistreerd partnerschap van de gemeente van € 14,30, voor hem een griffierecht van € 157,00 en voor haar vanwege de toevoeging een verlaagd griffierecht van € 86,00. In totaal bedragen de kosten zodoende             € 979,30. Als geen van beiden een toevoeging had gekregen, dan was dit jonge stel in totaal ongeveer € 1.500,00 kwijt geweest, inclusief het volledige griffierecht voor hen samen van € 314,00.

Maatwerk voor een reële prijs
Zo snel, maar toch degelijk en bewust van alle opties en tegen beperkte kosten kan een scheidingsmediation dus ook. Dit doen wij het liefst: maatwerk voor een reële prijs. Vragen over zo’n scheiding en … een eerlijk antwoord of dit voor jou / jullie ook mogelijk is? Neem contact met ons op:

Kentie Thomas Kantoor voor Familierecht
Baronielaan 299
4835 JM Breda
Telefoonnummer: 085-3001070
Denise Kentie: kentie@kentiethomas.nl / 06-22445252
Anouk Thomas: thomas@kentiethomas.nl / 06-20666049