
Praten met je kind bij je scheiding
Gesprek met je kind
Na het zien van Anita Witzier met haar dochter Julia bij Eva Jinek durven we het helemaal duidelijk te zeggen: Het heeft ècht toevoegde waarde om jullie kinderen met ons te laten praten in de loop van een scheidingsmediation. In het gesprek van Eva Jinek met Anita en haar dochter Julia kwam duidelijk naar voren, dat kinderen niet alles met hun ouders bespreken. Dat heeft diverse (bio)logische oorzaken en heeft te maken met verwachtingen, loyaliteiten enz. Ook weten wij zelf, dat onze eigen kinderen niet alles met ons delen en bepaalde onderwerpen juist lastig vinden om met ons te bespreken. Dit geldt des te meer in scheidingssituaties. In een scheiding willen kinderen het hun ouders niet lastiger maken dan het al is. Ze willen zeker geen kant kiezen en willen vooral dat het (zo gauw mogelijk weer) goed gaat met alle gezinsleden.
De beste raad van je eigen puber
Doordat wij als buitenstaander vertrouwelijk met jullie kinderen praten, ontstaat er een andere dynamiek en komen de echte oprechte zorgen en ook de eigen emoties over de scheiding naar boven. De beste raad krijg je op deze manier van je eigen kinderen.
Hoe is het voor jou?
Het programma herinnerde aan twee mooie gesprekken op kantoor met twee prachtige 16-jarige jongens uit twee verschillende scheidingsgezinnen. Een greep uit hun zorgen en wijze woorden:
Hoe zijn ouders hadden verteld over de scheiding: “Het kwam totaal onverwacht voor mij, doordat er geen ruzie was, nooit geschreeuwd werd en geen van beiden ooit op de bank sliep.” De boodschap was al een aantal maanden daarvoor geweest. “Het voelt nu goed, omdat het waarschijnlijk beter is voor hen. Ik kan het daardoor accepteren. Ik heb geen spullen nodig omdat ik alles al heb”. Hij hoopte vooral dat het goed zou gaan met zijn broertje. Zijn broertje had al zo’n moeilijke tijd gehad op school en het ging nu net beter met hem. Daarnaast wilde hij graag zijn grootouders blijven zien en vaker zien en daarnaast gaf hij als boodschap voor zijn ouders “Zorg dat je weer gelukkig wordt en echt blij van binnen”.
Zorgen
De andere 16-jarige had al langere tijd gehad om over dingen na te denken. Zijn oudere broer was net het huis uit en zijn jongere broertje zat nog niet zo lang op de middelbare school. Hij had zijn eindexamen gehaald en had besloten, dat hij toch ging doen wat hij wilde, namelijk een wereldreis maken. Hij stelde daarom voor zijn ouders een lijstje op met regels, waar zij zich aan moesten houden, als hij op reis zou zijn. Hij liet zijn jongere broertje alleen achter en vond dat echt zwaar. Hij wilde dat zijn jongere broertje bij beide ouders kon zijn, zonder belast te worden met de scheiding.
Wijze woorden
Hij vertelde, dat hij als wens heeft, dat het hele gezin uiteindelijk de verjaardagen samen zou kunnen vieren zonder dat het ongemakkelijk zou zijn. Hij dacht dat dat nog wel een tijd op zich zou laten wachten. Voor nu zou hij graag willen, dat hij niet hoefde na te denken over wat hij bij de andere ouder zei over de dingen bij de ene ouder. Hij zei tegen één van zijn ouders dat die niet achterdochtig hoeft te zijn of er dingen achter te zoeken. “Het is geen competitie en het hoeft niet op een weegschaal. Papa is papa en mama is mama en vertrouw er maar op, dat jullie kinderen van jullie allebei houden. Het zijn twee verschillende werelden, maar het is niet zo dat het bij de één beter is dan bij de ander”.
Tips
Beide grote broers zitten in ons hart en hun wensen en wijsheden zijn uiteraard met toestemming van de jongens gedeeld met de ouders, die daar allemaal van onder de indruk waren. Uiteraard is ook met de jongere broertjes gesproken. Ook zij gaven tips. De ene zei, dat zijn moeder wel wat rustiger mocht doen, want hij kan best zelf zijn ontbijt maken. De andere jongen gaf als tip voor zijn beide ouders om geen slechte dingen over elkaar tegen de kinderen te zeggen.
Dit is slechts een kleine greep uit de vele, dierbare gesprekken, die wij regelmatig voeren met kinderen in mediation.
Vertrouwelijkheid
Wil je meer van dit soort praktijkvoorbeelden, laat het ons gerust weten. Wij gebruiken bewust geen namen in onze blogs vanwege de vertrouwelijkheid en geen gefingeerde namen, omdat de kinderen die deze dingen hebben gezegd, echt zichzelf waren. Een andere naam zou daar geen recht aan doen.
Heb je vragen? Neem contact met ons op.