Hoe vertel je je omgeving dat je gaat scheiden?
Als jullie de beslissing hebben genomen om definitief uit elkaar te gaan, komt al gauw de volgende vraag op: hoe gaan jullie het de kinderen en familie en vrienden vertellen? Makkelijk is het niet, belangrijk is het wel. De manier waarop de kinderen en je sociale omgeving met de situatie om zullen gaan, hangt voor een groot deel af van de manier waarop jullie hen van de scheiding op de hoogte brengen. Doe je het ieder apart, met ieder je eigen (vaak negatieve) verhaal, dan wordt het voor iedereen om jullie heen lastig om geen partij te kiezen en buiten jullie emoties te blijven. Maar hoe dan wel?
Hoe vertel je het de kinderen?
Voor de kinderen is het belangrijk dat jullie hen samen de boodschap brengen. Die boodschap hoeft niet lang te zijn. Bereid samen voor wat je hen wilt vertellen en wie het initiatief zal nemen. Praat in de “wij” vorm, ook al is het vaak zo dat een van beiden het besluit heeft genomen. Vertel kort waarom jullie uit elkaar gaan op een voor het kind begrijpelijkere wijze en zonder de schuld bij een van beiden te leggen. Geef aan dat jullie van de kinderen blijven houden en dat ook zij van jullie allebei blijven houden. Vertel dat jullie je best gaan doen om alles samen goed te regelen via mediation en samen papa en mama blijven, ook al wordt dit in twee huizen; dat er verdriet mag zijn, dat jullie er voor hen zijn en dat het zeker niet aan hen ligt. Doe nog geen beloftes, ook niet als de kinderen meteen vragen stellen, zoals waar ze gaan wonen straks. Laat hen weten dat jullie opnieuw met hen praten zodra er meer duidelijk is over hoe jullie het gaan regelen en dat er eveneens naar hen geluisterd zal worden.
Hoe vertel je het je sociale omgeving?
Niet alleen de kinderen, maar ook jullie ouders, familie, vrienden en kennissen hebben er veel baat bij als jullie hen samen de scheidingsboodschap brengen. Wederom op een neutrale wijze, zonder verwijten. Als je samen het verdrietige nieuws met hen kan delen, geeft dat ruimte voor jullie sociale netwerk om er voor jullie beiden (en voor de kinderen) te mogen zijn en geen partij te hoeven kiezen. Het maakt het voor hen makkelijker om jullie beiden te blijven uitnodigen voor feestjes (ook al kiest een van jullie er dan mogelijk zelf voor om niet te gaan). Het geeft hen ook ruimte om verdrietig te zijn en dit met jullie samen te delen. Het is voor jullie sociale omgeving ook een rouwproces. Voor diegenen die echt dichtbij jullie staan, is de scheidingsmelding in een persoonlijk gesprek uiteraard het fijnste en het beste. Aan alle betrokkenen, ook die iets verder van jullie af staan, kunnen jullie een scheidingskaart sturen waarmee jullie de scheiding samen op een waardige manier openbaar maken. Iedereen weet dan tegelijk wat de situatie is, bijvoorbeeld hoe jullie het geregeld hebben voor de kinderen. Dit voorkomt roddel en achterklap. Kijk en klik eens op de website van Scheidingskaart voor mooie suggesties en teksten.
Begeleiding van je scheiding via mediation
Bevinden jullie je in deze moeilijke fase en zoeken jullie samen een respectvolle en waardige begeleiding van jullie scheiding (ook voor jullie kinderen), bel of mail ons dan gerust voor een vrijblijvend gesprek bij ons op kantoor. We vertellen graag meer over wat we voor jullie kunnen betekenen.
Anouk Thomas:
06-20666049
thomas@kentiethomas.nl
Denise Kentie:
06-22445252
kentie@kentiethomas.nl